TUŽILAŠTVO BiH TRAŽI PRITVOR ZA MIRZU KAPIĆA: Osumnjičen da je planirao napad eksplozivom na džamiju

Foto: avaz.ba

Nakon ispitivanja osumnjičenog Mirze Kapića, tužitelj Odsjeka za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje  mjere pritvora za osumnjičenog.

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, Kapić, koji je rođen 1980. godine u Banjoj Luci, a nastanjen u Zenici, osuđivan je ranije za krivično djelo povezano sa terorizmom i boravkom na stranim ratišitima.

Aktivnosti lišenja slobode osumnjičenog, kao i pretresa objekata koje koristi, realizirane su u koordiniranoj akciji Tužiteljstva BiH i SIPA uz naredbe Suda BiH.

Radikalni pokreti

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je proteklog mjeseca, putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju, ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača tzv. ISIL-a, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH, koncem mjeseca jula ove godine.

Navodi se da je on od jedne od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave sa detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i “ISIL-a”, agencijama za provedbu zakona u BiH.

U daljem planiranju i izvršenju krivičnog djela, spriječen je akcijom SIPA i Tužiteljstva BiH.

Elektronski uređaji

Prilikom pretresa zaplijenjeni su elektronski uređaji, koje je koristio osumnjičeni i koji će biti predmet detaljnog vještačenja.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma, a prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH, objavilo je Tužilaštvo BiH.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas