UPRAVLJANJE BANJALUKOM: Bogaćenje biznismena SNSD-a pod Stanivukovićem

Upravo suprotno onome što je Draško Stanivuković, nominalni kandidat opozicije podnosno PDP-a, najavljivao početkom mandata – tajkuni i firme bliske SNSD-u i vlastima sačuvale su finansijski monopol u Banjaluci, a on je postao blizak, mnogi će reći preblizak, predsjedniku RS - "onome koji se sve pita" u entitetu Republika Srpska.

Foto: Dejan Rakita/Pixell

Iako je Banjaluka na lokalnim izborima prije četiri godine dobila gradonačelnika iz opozicionih redova, Draška Stanivukovića, bogaćenje biznismena vladajućeg SNSD-a nastavljeno je u kontinuitetu.

Uprkos silnim najavama obračuna s tajkunima i nepotizmom u dodjeli poslova i čestim performansima, činjenica je da je Stanivuković sačuvao kontinuitet pumpanja miliona u džepove političke elite iz Republike Srpske, dajući vjetar u leđa onima koji tvrde da gradonačelnik Banjaluke odavno nije opozicija – ako je ikada i bio.

SVAĐE SA „ALIEXPRESSA“

Jasno je to prostim uvidom u javne nabavke u kojima brojne tenderske pobjede bilježe firme bliske vlastima RS, pa tako i sa posljednjom. Početkom juna grad Banja Luka ugovorio je posao vrijedan oko 85.000 KM firmi Eko euro tim d.o.o., a za usluge dopremanja vode stanovništvu „koje nema uredno vodosnabdijevanje“.

Na tender su se prijavile dvije firme, a posao je dobio Eko euro tim, čija je ponuda bila najniža. Preciznije, 1.800 KM manja od maksimalne.

Ovo je inače porodična firma Mladena Ilića, bivšeg predsjednika Skupštine grada Banjaluka, a sadašnjeg poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS (nominalni vlasnik firme je Dragiša Tubić, koji je Iliću tetak, op.a.). I ovo je tek jedan u nizu brojnih poslova koje Eko euro tim dobija posljednjih godina od Grada Banja Luka.

Eko euro tim tenderski je favorit grada Banjaluka, iako su Draško Stanivuković i Mladen Ilić bili naoko žestoki politički protivnici u vrijeme dok je Ilić bio predsjednik gradske skupštine. No, kada su finansijski interesi u pitanju, za SNSD-ove firme kod gradonačelnika nije bilo prepreka.

Tako je prije godinu Grad Banjaluka dao Eko euro timu posao uređenja vodotoka rijeka, vrijedan čak 5,8 miliona maraka. Ova firma bila je jedini ponuđač.

Grad na čelu sa Draškom Stanivukovićem i u ovoj godini nastavio je praksu dodjele poslova SNSD-u bliskim firmama, a što povrđuju i brojni poslovi koje je Eko euro tim dobio.

Posao dopremanja vode stanovništvu „koje nema uredno snabdijevanje“ ova firma ugovorila je s gradom i 19. aprila. Na tender su se javili Čistoća a.d. Banjaluka i Eko euro tim, koji je pobijedio jer je ponudio 85.644 KM (ponuda Čistoće bila je 87.750 KM).

Četiri dana kasnije, grupa ponuđača u kojoj je bila i ova firma, dobila je posao  rekonstrukcije i sanacije Sokolskog doma u Banjaluci, vrijedan oko 1,4 miliona KM.

Isti dan (23. aprila), grupa ponuđača, u kojoj je ponovo bio Eko euro tim, ugovorila je s gradom Banjaluka posao izvođenja radova na rekonstrukciji raskrsnice ulica Trive Amelice i Bulevar Srpske vojske, vrijedan oko 820.000 KM.

TAJKUNI SNSD-a SAČUVALI MONOPOL

Na samom kraju mjeseca, kompanija bliska SNSD-u od grada Banjaluka dobila je posao izgradnje kanala i vodova za napajanje nadstrešnica na autobuskim stajalištima. Posao je vrijedan 61.000 KM, a Eko euro tim dao je ponudu samo 70 KM nižu od konkurentske.

Grad Banjaluka „uposlio“ je Eko euro tim prošlog mjeseca još tri puta puta: za dodatne radove na izgradnji sekundarne vodovodne mreže u naselju Jagare (24.000 KM), a zatim ponovo za kanale i vodove na autobuskim stajalištima. Vrijednosti zadnjeg posla bila je kao i u aprilu (oko 61.000 KM), a Eko euro tim dao je ponudu za 10 KM manju od maksimalne koju je grad predvidio.

Da sve ne bi ostalo na „sitnijim iznosima“, pobrinula se banjalučka gradska uprava koja je Eko euro timu dodijelila posao vrijedan 719.000 KM a za „redovno održavanje gradskih asfaltnih saobraćajnica – čišćenje i uređenje kanala i trupa puta – 719.000 KM“. Ovaj iznos bio je za oko 600 KM manji od iznosa koji je ponudila druga firma koja je učestvovala na tenderu.

I dok su bivši predsjednik gradske skupštine i gradonačelnik lomili koplja po medijima i zabavljali javnost konstantnim okršajima, matrica dodjele poslova firmama bliskim vlastima ostala je očuvana.

U proteklim godinama javnost je svjedočila konstantnim sukobima u banjalučkoj vlasti – neusvajanjima budžeta, blokiranju brojnih odluka, uzajamnim optužbama za nerad.

Međutim ono što se odvijalo daleko iza očiju javnosti jeste nesmetan obrazac pobjede SNSD firmi na tenderima. Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, samo u prošloj godini Eko euro tim imao je prihod od 14,2 miliona, a dobit 5,3 miliona maraka.

Upravo suprotno onome što je Draško Stanivuković najavljivao početkom mandata – tajkuni i firme bliske vlastima sačuvale su finansijski monopol u Banjaluci.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Čitajte još: 

„NACRTANI“ KONKURS: Kako se namještaju pozicije za osobe bliske šefovima UIO

IZMEĐU MULTIKULTURALIZMA I SEKULARIZMA: Zarobljeni u klerikalnoj zaostalosti

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.