VALTER SAZNAJE: SIPA podnijela više krivičnih prijava protiv Džakule, predmeti kupe prašinu u ladicama Tužilaštva BiH

Nekoliko predmeta protiv Džakule kupu prašinu u ladicama državnih tužilaca koji nisu htjeli ili smjeli da sve ove godine procesuiraju Džakulu. Tokom svih ovih godina na čelu UIO BiH on je bio pod političkom zaštitom svog šefa i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića – a Čović imao kontrolu nad državnim carinama

Zbog tužilačkih opstrukcija i političke zaštite, više od pet godina u ladici na procesuiranje čeka krivična prijava protiv odlazećeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mire Džakule u slučaju carinski terminali te prijeti da ode u zastaru.

Prema saznanjima Valtera, protiv Džakule državno Tužilaštvo vodi više istraga, od kojih je jedna upravo vezana za aferu carinski terminali. Džakula se tereti da je „iselio“ Carinski terminal Rača sa državne granice te ga dao na održavanje privatnom preduzeću Mitra Perića, od kada je ovaj terminal 22 kilometra udaljen od granice (od tada vozila nemaju odgovarajuću kontrolu, može se uvesti bilo šta i velika je mogućnost zloupotreba).

JEDANAEST GODINA NA ČELU „ZLATNE KOKE“

Isrtovremeno je Carinski terminal Bijača dao drugom privatniku na održavanje, inače zetu svoga kuma.

Druga istraga tiče se onemogućavanja izvršenja pravosnažnih sudskih rješenja za oduzimanje vozila koja su u Bosnu i Hercegovinu uvezena na osnovu krivotvorenog dokumenta EUR1 (povlastica koji vozilo oslobađa plaćanja carine, op.a.), čime je načinjenja ogromna šteta državnom budžetu.

I to su samo dva od više predmeta koja i dalje kupe prašinu u ladicama državnih tužilaca koji nisu htjeli ili smjeli da sve ove godine procesuiraju Džakulu. Tokom svih ovih godina na čelu UIO BiH on je bio pod političkom zaštitom svog šefa i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića – a Čović imao kontrolu nad državnim carinama.

Foto: Džakula u društvu svog šefa Čovića

„Osoba koju navodite u upitu, ima svojstvo prijavljene osobe u više predmeta koji su u radu u Tužiteljstvu BiH. Kada budu donesene tužiteljske odluke, javnost će biti informirana“, odgovorio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, na pitanja Valtera o statusu predmeta protiv Džakule.

Punih 11 godina Džakula je na čelu UIO BiH (državnih carina), inače institucionalne zlatne koke, preko koje prođe na stotine miliona maraka. Svo to vrijeme carine su pod punom kontrolom Dragana Čovića i njegovog koalicijskog partnera Milorada Dodika i SNSD-a.

Džakula je imenovan za direktora u februaru 2012., a onda mu je 2016. produžen četverogodišnji mandat (ponovo imenovan). Posljednje tri godine on je protuzakonito, u tehničkom mandatu, na čelu ove institucije. Trenutno je na godišnjem odmoru, a za koji dan (15. juna) treba da preda dužnost novom direktoru Zoranu Tegeltiji iz SNSD-a.

Tako će državne carine i dalje ostati pod kontrolom koalicije SNSD-HDZ.

OPSTRUIRANJE ISTRAGA

U proteklih nekoliko godina napisali smo više velikih priča o korupciji i kriminalu unutar državnih carina, mnogim aferama, sa Džakulom u glavnoj ulozi, koje su potresale UIO. Nekoliko godina inspektori SIPA provodili su četiri istrage protiv Džakule (uz ostale i dvije o kojima pišemo), ali ih nisu mogli da dovedu do kraja zbog opstrukcije tadašnjeg zamjenika direktora SIPA Đure Kneževića, također bliskog HDZ-u, još jednog u plejadi onih koji su radili van mandata.

Knežević je godinama sprječavao istrage protiv Džakule i usmjeravao ih pogrešnim putem.

Sam Džakula je još davno uveo samovolju u strukture odlučivanju UIO BiH, kažnjavao svaki neposluh, a za pokušaj istjerivanja pravde od strane službenika pisao im nelegalne i protukazokonite premještaje, kao sredstvo pritiska, pa su tako porodični ljudi preko noći morali da prihvaćaju premještaje iz Banjaluke u GradiškuMostara u Tuzlu, ili Sarajeva u Bihać, ili bi im uslijedila suspenzija.

No, zato je jedna osoba imala posebno mjesto i privilegije o Džakulinoj strukturi, a rekli bismo i životu. Njeno ime je Jelena Majstorović, na čiju je karijeru ekspresno uticao sve do pozicije šefice Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalne kancelarije UIO BiH u Banjaluci.

Jelena Majstorović (Foto: Centar za istraživačko novinarstvo – CIN)

Pisali smo i o tome kako je Džakula Jeleni i njenoj kćerki Jani namjestio poslove, te dokumentovali kako je općenito pogodovao njenoj karijeri. Majstorović nas je tužila i pravosnažno izgubila spor u rodnom Prnjavoru.

Krajem decembra prošle godine uhapšena je u akciji SIPA u Banjaluci, a tereti se za više krivičnih djela iz oblasti organiziranog kriminala. Sada na slobodi čega podizanje optužnice istovremeno dok njen dugogodišnji „mentor“ odlazi sa čela državnih carina.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.