SAD SE INTERESUJU ZA KRIMINAL U BOSNALIJEKU: Zukić je zabrinut, SIPA zna šemu povezanosti

Foto: Oslobođenje - Adnan Zukić, predsjednik KVP-a, nastavlja Ćelamovim stopama / Matej Živković je dobio podršku senatora i kongresmena

Najava o tome da američki Kongres sprema zakon koji će balkanske zemlje i njihove institucije osloboditi kriminala obradovala je mnoge, kako u BiH tako i u komšiluku

Tek što se profesor Matej Živković, dopredsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH, vratio iz SAD-a, gdje je s kongresmenima i senatorima razgovarao o tome kako osloboditi institucije u našoj zemlji korumpiranih pojedinaca, a među kojima je i ona čiji je uposlenik, prozvanim se našao predsjednik KVP-a Adnan Zukić.

POSPREMANJE

– Korupcija i organizirani kriminal, poglavito onaj koji zahvaća institucije, teme su od iznimnog interesa za Kongres. U uredu senatora Wickera upoznat sam sa zvaničnim dokumentom “Demokratija i prosperitet na zapadnom Balkanu”, koji sadrži značajnu stavku o borbi protiv korupcije, a čiji je senator i koautor. Vjerujem da će poruke koje su poslane i nadasve one koje će tek biti poslane iz Kongresa naići na snažan odjek i pozitivnu reakciju u BiH. Svakako, značajno povećana pozornost Washingtona u svjetlu geopolitičkih i događanja u regiji više je nego dobrodošla, a na političkim i pravosudnim institucijama unutar države je da pokažu kako nulta tolerancija spram korupcije u BiH nije samo deklarativnog karaktera, kazao je Živković, koji se ovim povodom obratio državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Antonyju Blinkenu.

– Nadam se da će OFAC lista biti proširena, s obzirom na to da su još mnogi pojedinci u Bosni i Hercegovini uključeni u koruptivne djelatnosti. Sitni, uski i mali interesi grupa/pojedinaca zaštićenih od političkih elita su vodeća sila široke korupcije i najveći izazov s kojim se suočavamo, naveo je Živković, dodavši da je u Federaciji BiH korupcija moguća i kroz nezakonite i kriminalne aktivnosti u Komisiji za vrijednosne papire.

– Oni koji su odlučili zagovarati transparentnost i vladavinu prava nastradali su. Osobno sam preživio dva pokušaja ubojstva, u drugom sam ranjen i pogođen s pet metaka u različite dijelove tijela. Dvojica mojih kolega su pretučena, piše Živković.

A šta je na to sve rekao Zukić? Predsjednik KVP-a, koji se valjda osjetio prozvanim u priči o korupciji i kriminalu u institucijama, obznanio je za akta.ba kako je Komisija pravosuđu prijavila jednog svog člana, a mediji su otkrili da je riječ upravo o Živkoviću?! Istom onom na čiji se pokušaj ubistva iz marta prošle godine jedva iko osvrnuo, već mu je na sve institucija sa Zukićem na čelu ukinula i platu, a istrazi se ne nazire kraj. Da užas bude kompletan, Zukić je prijavio Živkovića, uz opravdanje koje zvuči cinično ako se zna da je prof. Živković jedan od ključnih svjedoka u predmetima višemilionskog kriminala – Bosnalijek i Profit.

– Nadzor nad poslovanjem učesnika na tržištu vrijednosnih papira je ključna funkcija Komisije kao vrhovnog regulatora tržišta kapitala. Jedan od mogućih ishoda provedenih redovnih i vanrednih, posrednih i neposrednih nadzora jeste poduzimanje mjera iz nadležnosti Komisije, te podnošenje prekršajnih prijava, naloga ili izvještaja o počinjenim krivičnim djelima. Osim dva izvještaja o kojima smo proteklih mjeseci izvijestili javnost, Komisija će i u periodu koji slijedi, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, kontinuirano raditi na rasvjetljavanju nezakonitih radnji na tržištu kapitala te u slučaju utvrđenih nezakonitosti nadležnim organima dostavljati informacije ili izvještaje o počinjenim krivičnim djelima, obećava Zukić.

image

Mnoge koji rade mimo zakona brine zakon koji se krčka u Kongresu SAD-a

No, najave iz Kongresa SAD-a o pospremanju stanja u balkanskim državama, a kojima je govorio prof. Živković, nisu obradovale samo ulagače i dioničare u našoj zemlji već i ljude širom regije, koji su svjesni da članstva u EU i NATO nema bez obračuna sa kriminalom i korupcijom.

– Ovaj zakon će predstavljati kraj rusofilske politike i vlasti u Srbiji! Evroatlantski savet Srbije je do sada vodio borbu protiv ruskog i kineskog narativa, a uz podršku i pomoć predviđenu ovim zakonom naši programi će postati vidljiviji i doneće rezultat, ustvrdio je Dragan Šormaz, predsjednik Evroatlantskog saveta Srbije.

”Aktivnosti Komisije na rasvjetljavanju nezakonitih radnji na tržištu kapitala nisu okončane”, poručio je predsjednik KVP-a, a Oslobođenje podsjeća zašto bi u Komisiji trebali krenuti od sebe.

Šema koja pokazuje veze članova i uposlenika Komisije sa onim protiv kojih će, između ostalih, svjedočiti Živković, predočena je istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Predsjednik Adnan Zukić bio je 2003. sudionik afere u krivotvorenju isprava iz člana 353. stav 3. Krivičnog zakona FBiH, primanju mita iz člana 362. stav 1, krivotvorenju isprava iz člana 373. stav 2 KZ-a FBiH. Zbog neodgovornosti i kilavosti Tužilaštva Kantona Sarajevo, slučaj je zastario. O Romeu Zeleniki, članu KVP-a, Oslobođenje je pisalo u nastavcima, a podsjetićemo samo da je lažirao ispravu kako bi istovremeno bio i predsjednik NO Naftnih terminala u Pločama i član UO BiHAMK-a, ali Tužilaštvo ne reaguje.

Član KVP-a Esed Dželilović je kao kadar SDA bio i predsjedavajući OV-a Konjic. Sekretar KVP-a Dejan Davidović kućni je prijatelj Edina Dizdara i Zijada Blekića, te prijatelj Adnana Hadžića, pomoćnika direktora Bosnalijeka. Jedan je od povjerljivih izvršilaca bivšeg predsjednika Komisije Hasana Ćelama i najpovjerljiviji izvršilac aktuelnog predsjednika Zukića. Dizdar, Blekić i Ćelam optuženi su i traje im suđenje u predmetu Profit za organizovanje kriminalne grupe, koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove. Prijateljica Davidovića je uposlenica KVP-a Safeta Lukačević, ujedno rodica predsjednika Zukića, dok je uposlenik Senad Terzić najpovjerljiviji izvršilac radova bivšeg predsjednika KVP-a – Ćelama. Veza sa Bosnalijekom ima još, pa je koordinator za nadzor KVP-a Ifet Klino suprug Alme Klino iz Registra vrijednosnih papira, a ona opet prijateljica sa pomenutim pomoćnikom direktora Bosnalijeka Hadžićem, te Dizdarom i Blekićem.Adnan Hadžić iz Bosnalijeka ima još jednu prijateljicu u Komisiji – Amru Hadžiavdagić-Hasečić, dok se uposlenica Komisije Safija Žilić druži sa bivšim članom KVP-a Enesom Gotovušom i odana je i optuženom i aktuelnom direktoru Komisije. Posljednji u nizu je Edin Gičević, čovjek od povjerenja Hasana Ćelama, čija supruga radi kao ekonomista u RVP-u.

NA SPECIJALNOM ZADATKU

Amra Hadžiavdagić-Hasečić i Alma Hrvačić prva su instanca kod zahtjeva za upis uprave ili Nadzornog odbora društva, a za NO se vodi upravni postupak, dok se uprava upisuje temeljem sudskog spisa. Sektor za nadzor obavlja nadzor nad svim subjektima u nadležnosti KVP-a i angažuje uposlene iz drugih sektora za te potrebe. Na njegovom je čelu Ifet Klino. Koordinator za nadzor Ifet Klino nije član KVP-a i to je jedini sektor koji nema člana Komisije, a Klino je zadužen za specijalne zadatke, te je savjetnik za sporne predmete pri odlučivanju u KVP-u.

Izvor: oslobodjenje.ba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas