AMERIČKA AMBASADA POVODOM DANA NEZAVISNOSTI SAD: “Naše partnerstvo s BiH je partnerstvo i u dobru i u zlu”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH proslavila je 248. godišnjicu nezavisnosti SAD. Na prijemu organizovanom tim povodom prisutnima se obratio ambasador Michael Murphy. On je rekao da se ove godine želi fokusirati na 30 godina saradnje između SAD i BiH.

“U istom ovom periodu, prije 30 godina, usred opkoljenog Sarajeva, Sjedinjene Države i Bosna i Hercegovina ozvaničile su svoje partnerstvo. Sjedinjene Države otvorile su 4. jula 1994. godine svoju ambasadu u Sarajevu, skromnu kancelariju u Hotelu Holiday Inn, teško oštećenom ratom, nedaleko od ovog mjesta gdje smo se danas okupili. Od tih prvih dana, partnerstvo između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine raslo je i cvalo na bezbroj načina”, rekao je Murphy. 

On je podsjetio da je prva važna prekretnica u odnosima SAD i BiH bila potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. 

“Već sam govorio o tome da su Sjedinjene Države i međunarodna zajednica predugo čekale da intervenišu u užasnom ratu u BiH. Ali kad jesmo, učinili smo to odlučno. Osim vojne intervencije pod vođstvom SAD, posredovali smo u mirovnom sporazumu. Dayton ni u kom slučaju nije savršen, ali zaustavio je krvoproliće i postavio temelje za mir i za rast našeg partnerstva. I raslo je. Odmah nakon rata zajedno smo radili na obnovi Bosne i Hercegovine. Dostavljali smo hranu, odjeću i medicinske potrepštine iz sredstava za hitne intervencije kako bismo ljudima pomogli da prežive dok se BiH oporavlja. Posvetili smo se deminiranju – to još uvijek radimo – u svakom kutku ove zemlje. Popravljali smo puteve i mostove, elektrane i dalekovode, vodovode, škole i zdravstvene ustanove. Obnovili smo domove onima koji su bili okrutno protjerani iz gradova i sela u kojima su živjeli sa svojim porodicama, neki i vijekovima. Pomogli smo obnoviti dragocjenu kulturnu i istorijsku baštinu zemlje, koja je bezobzirno uništavana tokom rata. Pomogli smo ponovno pokretanje poslovanja i obnovu privrednog života širom BiH”, podsjetio je Murphy.

Istakao je da su SAD, nakon izazova povezanih s materijalnom obnovom BiH, preusmjerile fokus partnerstva koje se dodatno produbilo.

“Zajedno smo izgradili institucije koje su građanima BiH potrebne da bi živjeli sigurnim, mirnim i prosperitetnim životom i koje su zemlji potrebne za integraciju u evroatlantske institucije. Oružane snage BiH, Uprava za indirektno-neizravno oporezivanje, Sud BiH i Tužilaštvo BiH, Granična policija BiH, Ministarstvo finansija i trezora – ove institucije, i mnoge druge, danas postoje zahvaljujući čvrstoj predanosti Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH, te snažnom partnerstvu naše dvije zemlje. Naša ulaganja u BiH nisu prestala uspostavom ovih institucija. Radili smo zajedno više od dvije decenije na izgradnji kapaciteta institucija na državnom nivou i njihovoj odbrani od napada onih u BiH koji ne žele da one ili država uspiju. Istovremeno smo zajednički radili na jačanju demokratije u BiH, razvoju ekonomije i odbrani i jednog i drugog od pogubnog uticaja korupcije. Ulagali smo u civilno društvo, nezavisne medije i mlade ljude iz cijele Bosne i Hercegovine”, rekao je ambasador SAD u BiH i naglasio:

“Naše partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom je partnerstvo i u dobru i u zlu.”

Ambasador Murphy podsjetio je da su SAD bile tu kada su razorne poplave pogodile BiH, 2014. godine, dostavljajući pomoć, popravljajući puteve, mostove i druge objekte u Doboju, Maglaju, Bijeljini i Šamcu, te pomažući lokalnim preduzećima i poljoprivrednicima da se oporave.

“Danas u Bosni i Hercegovini postoje politički lideri koji nastoje srušiti ono što smo zajedno izgradili, koji napadaju temeljna prava i slobode svojih birača, koji svoje korumpirane interese stavljaju ispred prosperiteta ljudi koje tvrde da predstavljaju, koji razdiru tkivo bh. društva baveći se politikom podjela umjesto da nastoje zaliječiti rane prošlosti i koji su namjerili pocijepati Daytonski mirovni sporazum. Time je ugrožena sigurnost i stabilnost BiH, kao i prilika koju građanima ove zemlje pruža odluka EU da otvori pristupne pregovore s BiH. Bili smo tu da pomognemo u obnovi Bosne i Hercegovine i nikome nećemo dopustiti da je ruši ili razara”, istakao je Murphy. 

On je rekao da se SAD već 30 godina zalažu kako bi se osigurao mir, obnovila infrastruktura, promovisala stabilnost, podržao ekonomski razvoj, ojačale demokratske institucije, promovisalo pomirenje i izgradili mostovo između SAD i BiH.

“I danas stojimo uz vas, dok se građani ove zemlje – Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali – suočavaju s novim izazovima za budućnost kakvu zaslužuju i žele za sebe, svoju djecu i unučad”, kazao je ambasador SAD u BiH.

“Posvećenost moje zemlje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru vaše zemlje i njenoj integraciji u evroatlantske institucije nikada nije bila jača. Ponosan sam na posao koji je moj tim u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru obavio kako bi ovoj politici dao konkretno, opipljivo značenje za građane BiH. Obećavam da ćemo nastaviti neumorno raditi na izgradnji budućnosti u kojoj svi građani Bosne i Hercegovine mogu napredovati, te da ćemo se suprotstaviti brojnim izazovima s kojima se zemlja trenutno suočava”, rekao je ambasador Murphy dodajući da Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja i predanijeg partnera od Sjedinjenih Američkih Država. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas