NAŠE NAJBOLJE PRIČE: Korupcija i kriminal u odijelima i kravatama

Osim velikih istraživačkih i antikorupcijskih priča, kojima smo u proteklih 365 dana dokazali svoju posvećenost nezavisnom, profesionalnom i nepristrasnom istraživačkom novinarstvu, Valter je producirao i niz analiza te veliki broj sjajnih kolumni naših saradnika, koje su imale veliku čitanost i dosege

U proteklih 365 dana producirali smo veliki broj kvalitetnih i velikih priča, u kojima smo prevashodno secirali korupciju i kriminal političkih predstavnika i nosilaca javnih funkcija, ali se i bavili kritikom lošeg života i stanja u društvu kroz pera naših kolumnista i analitičara.

Valter je od prvog dana svog postojanja krenuo jako, pa smo tako odmah u startu objavili priču o stranačkom zapošljavanju i uhljebljavanju u diplomatiji. Također smo otkrili kojih je to 10 razloga zašto Vlada RS kupuje baš Djedovu rakiju, nakon čega smo objavili istraživačku priču o tome kako su HDZ-ovi ministri i funkcioneri u Zeničko-dobojskom kantonu podijelili preko pola miliona maraka rođacima i prijateljima na ime poticaja.

Bavili smo se i porodicom Izetbegović, odnosno političkim usponom i padom Bakira i Sebije Izetbegović, ali i zauzeli jasan stav povodom insinuacija da se SDA načelnici općina hapse samo zato jer su Bošnjaci.

Nakon što smo dobili informacije, istražili smo i objavili priču o tome da Tužilaštvo BiH ne želi da otvara istrage protiv bivšeg direktora državnih carina Mire Džakule, iako je SIPA protiv njega podnijela najmanje četiri prijave, te smo se također bavili i svim poslovima nekadašnjeg načelnika Zvornika Zorana Stevanovića.

Krajem juna objavili smo veliku istraživačku priču o tome kako i na koji način poslanici u Parlamentu BiH lažno ispunjavaju šiht-liste o svom dolasku na posao, a nakon toga jednako veliku priču o predsjedniku Fudbalskog saveza BiH na vrhuncu moći.

Bavili smo se i građevinskom mafijom na planini Vlašić i dvodecenijskoj borbi jedne porodice da sruši nelegalno izgrađeni objekat ispred njihove vikendice na Babanovcu, nakon čega samo objavili i ekskluzivni materijal o tome kako su bivši direktor UIO BiH i njegovi saradnici oštetili državu za više stotina miliona KM u vezi s uvozom automobila, a preko jedne firme iz Holandije.

Jedna o čitanijih priča Valtera je bila o najvećem trgovačkom centru u BiH (sarajevski BBI), odnosno o tome da BBI skoro deset godina radi bez upotrebne dozvole, dok je nakon priče o bh. duhovnim influenserima na nas pokretna svojevrsna kampanja od strane SDA ekstremnog desničara iz Luksemburga, protiv kojeg je nedavno podignuta optužnica za višegodišnje targetiranje i prijetnje novinarima i aktivistima.

Otkrili smo i kako radna mjesta za srpske kadrove u institucijama BiH izmišlja ministar sigurnosti Nenad Nešić, ali i kako tajkuna Ivicu Galića štiti pravosuđe u Hercegovini čiji je poreski dug državi u međuvremenu otišao u zastaru. U decembru prošle godine objavili smo novu istraživačku priču o velikoj krađi privatne šume hrvatskim povratnicima u regiju Kotor Varoši, u koju je (bila) umiješana i lokalna policija, a nakon toga smo otkrili i koliko je krivičnih prijava u RS podnijeto po novom zakonu o kriminalizaciji klevete, dok smo krajem godine objavili priču o malignom kineskom uticaju u vezi sa izgradnjom HE Dabar.

U januaru smo objavili novo veliko istraživanje o dešavanjima i aferama unutar UIO BiH te otkrili da je novi direktor dobio status VIP štićene osobe, a krajem januara još jednu veliku priču o lošim politikama i sumnjama na koruptivno djelovanje načelnika Starog Grada Sarajevo.

U februaru smo otkrili kako i na koji način državna sutkinja Dragica Miletić štiti korupciju i afere unutar UIO u kojoj je zaposlila tri člana svoje porodice, a odmah potom i priču o trgovini uticajem u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

U martu smo objavili prvu iz serijala velikih istraživačkih i video priča Valtera –  onu o ekocidu i betoniranju planine Trebević kraj Sarajeva, a nakon nje i dossier o tome kako su i na koji način stasali milioneri u državnim carinama, odnosno, kako je unazad godinama uspostavljen kanal za distribuiranje novca stečenog korupcijom i mitom na GP Gradiška prema šefovima UIO u Banjaluci.

Godinu našeg postojanja zaokružili smo jednom od najvećih priča Valtera u kojoj smo dokumentima, svjedočanstvima i video pričom otkrili kako je za nešto više od deset godina bivši direktor UIO od vlasnika malog granapa u Čapljini postao kralj nekretnina i jedan od najbogatijih ljudi u BiH.

Osim ovih velikih istraživačkih i antikorupcijskih priča, kojima smo dokazali svoju posvećenost nezavisnom, profesionalnom i nepristrasnom istraživačkom novinarstvu, Valter je producirao i niz analiza te veliki broj sjajnih kolumni naših saradnika, koje su imale veliku čitanost i dosege.

Ono što možemo da obećemo jeste da ćemo u godini pred nama biti još bolji i beskompromisniji!

————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Čitajte još: 

JAVNE HISTERIJE: Kolektivno Ja nacionalnog esencijalizma

SVE ZA 60 DOLARA: Kako je Kenan Crnkić nominiran za „prestižnu nagradu“ Eric Hoffer

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas